Sosnowica w filiżance, czyli warsztaty malowania na porcelanie
Kultura
Sob. 13.04.2024 11:47:05
13
kwi 2024
kwi 2024
Ręcznie malowana porcelana już od dawna cieszy się ogromnym powodzeniem. Samodzielnie wykonane kubki czy filiżanki są nie tylko niepowtarzalne i wyjątkowe, ale w ich tworzenie włożone jest serce i pasja. Takie niesamowite przedmioty powstają na warsztatach w gminie Sosnowica prowadzonych przez instruktorów Gminnego Ośrodka Kultury w Sosnowicy.
- Działania z cyklu „Sosnowica w filiżance” rozpoczęły się w 2022 roku, kiedy to korzystaliśmy z projektu Dom Kultury+. Jedna z naszych koleżanek, Asia, wyszła z inicjatywą przełożenia perebory na filiżanki, na porcelanę. Razem z koleżankami z Koła Gospodyń Wiejskich w Orzechowie zaprojektowały nasze własne, lokalne wzory perebory. Były to m. in. nasze lasy sosnowe, wschody, zachody słońca, nasze stawy, jeziora, pałka wodna, czy bociany. Na pierwszych warsztatach, właśnie w 2022 roku wszyscy malowali filiżankę z pereborem i jedną filiżankę w dowolnym wzorze. Osobom, które brały udział w tych warsztatach bardzo spodobało się malowanie filiżanek, bo to bardzo relaksacyjne zajęcie. Teraz filiżanki z pereborem służą nam jako wizytówka. Czasem ktoś dostaje taką filiżankę w prezencie, jako pamiątka z Sosnowicy. My natomiast postanowiłyśmy zorganizować cykl warsztatów dla wszystkich, gdzie każdy maluje swój własny kubeczek, ze swoim wymyślonym wzorem - opowiada Agnieszka Chmielewska pracownik Gminnego Ośrodka Kultury w Sosnowicy.Warsztaty organizowane są w świetlicach wiejskich i cieszą się dużym zainteresowaniem. Udział może w nich wziąć każdy, ale mniejsze dzieci znajdują się pod opieką dorosłych. Jak podkreśla Agnieszka Chmielewska, prowadząca warsztaty w Górkach, zajęcia stanowią świetne spotkanie wielopokoleniowe, ponieważ uczestniczą w nich niejednokrotnie trzy pokolenia: dziadków, rodziców i wnucząt.
Zobacz Galerię
21 Zdjęć
1 komentarze
Brawo Sosnowica - ,, Sosnowica w filiżance " - zapraszamy wszystkich do nas na warsztaty gwarantuję, że kawa w takiej filiżance najlepiej smakuje o każdej porze dnia