Parczew

Przedsiębiorcze kobiety z Koła Gospodyń Wiejskich w Kudrach

Region Wt. 24.06.2025 09:26:19
24
cze 2025

Członkowie Kół Gospodyń Wiejskich z powiatów bialskiego, łukowskiego, parczewskiego oraz radzyńskiego wzięli udział w ostatnim półfinale konkursu „Kobieta Przedsiębiorcza w stylu Wege" organizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie. Konkurs miał na celu promocję rolnictwa, podtrzymywanie tradycji ludowych i kulinarnych województwa oraz budowanie postaw przedsiębiorczości na terenach wiejskich.

W niedzielę, 22 czerwca, w Zespole Dworsko Parkowym w Roskoszy odbył się prawdziwy festiwal smaku i zdrowia. Swoje umiejętności kulinarne w stylu wege reprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich, które rywalizowały w dwóch konkurencjach: „Tort tradycyjny” – na najlepszy tradycyjny tort oraz „Dary lasu i ziemi” – na najlepszy wyrób z wykorzystaniem składników pochodzących z pól i lasów. W tej ostatniej kategorii pierwsze miejsce w powiecie parczewskim zajęły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kudrach „Drużyna Sprzed Olszyny”, które przygotowały dania popisowe między innymi z dzikiego chmielu.

- Przygotowaliśmy mojego autorstwa pierogi z kaszą paloną i serem, jako danie w stylu wege . Chleb bezglutenowy na naturalnych składnikach z magicznej kaszy uprawianej w Magicznej Dolinie, podany z masełkiem czosnkowym i pędami chmielu w trzech postaciach: blanszowanie z masełkiem i czosnkiem, marynowane w oleju i kiszone. Tort „smaki dzieciństwa” przekładany masą z jajek ubijanych na parze i dżemem wiśniowym, nasączony herbatą z cytryną i pigwówką. Dekoracja, to wiśnie z masy cukrowej z dodatkiem barwnika z buraka. Czwartą zgłoszoną propozycją był dżem borówkowo -malinowy – relacjonuje Magdalena Korpysz, przedstawicielka koła.

Motywem przewodnim zmagań konkursowych był popularny obecnie trend wykorzystujący produkty, jakie daje nam natura, dlatego panie z Kuder do swoich dań wykorzystały produkty, które same uprawiają w swoich gospodarstwach.

- Gryka jest mi bardzo znana i bliska, ale nie tylko jako składnik kuchni roślinnej, lecz także jako roślina, którą sama uprawiam w swoim gospodarstwie. Prowadzę je z miłością do piękna i natury. Gryka to nie tylko ziarno. To symbol natury, tradycji i troski o zdrowie. Jest bezglutenowa, pełna wartości odżywczych, wspiera nasze serce, układ trawienny, a przy tym rośnie bez potrzeby stosowania chemii czy sztucznego nawożenia. Jest wdzięczną rośliną – informuje Magdalena Korpysz.

Laureaci konkursu otrzymali nagrody rzeczowe.



Zdj. Sylwia Kropiwiec - Wójciuk
Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Elżbieta Zielińska-Gomółka

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.